HALK OZANLARININ SORUNLARI SONUÇ BİLDİRİSİ
Aşık Daimi anısına düzenlenen 2. Uluslar arası Halk Ozanları Hacıbektaş buluşması çerçevesinde 25 Haziran 2011 tarihinde Hacıbektaş ilçesinde gerçekleştirilen, Türkiye’de bulunan aşık ve ozan derneklerinin temsilciliklerinin de katıldığı açık kürsü toplantısı sonunda bu sonuç bildirisini kamuoyuna duyurulmasına karar verilmiştir.
1-Kültür ve Turizm Bakanlığınca bir halk ozanları enstitüsü kurulmalıdır. Aşıkların eğitim, yetiştirilmesi ve sorunlarının tespiti konularında bu enstitü sürekli çalışmalıdır. Bütün halk ozanları bu enstitüde kayıtlı olmalıdır.
2-Halk ozanlarının dernek, vakıf ve birliklerine Kültür ve Turizm Bakanlığınca yönetim ve çalışma yeri tahsis edilmeli, kira alınmamalıdır.
3-Halk ozanları etkinlikleri için Kültür ve Turizm Bakanlığı salonları ücretsiz tahsis edilmelidir.
4-Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından halk ozanlarına ilişkin görüntü ve ses arşivi oluşturulmalıdır.
5-Kültür ve Turizm Bakanlığı, Başbakanlık Tanıtma Fonu , TİKA : Halk ozanlarıyla ilgili olarak bir proje çerçevesinde gerçekleştirilen kültürel etkinliklere yardım yapmalı, bu yardımlara herhangi bir kısıtlama getirilmemelidir.
6-Kültür ve Turizm Bakanlığı kitap yayınlarına yeniden başlamalıdır. Bu yayınlarda öncelik , yaşayan halk ozanlarının kitapları olmalıdır.
7-Kültür ve Turizm Bakanlığınca sanatçı kimlik kartı verilmesine devam edilmeli, halk ozanları geleneğine ters gelen kısıtlamalara son sverilmelidir.
8-Kültür ve Turizm Bakanlığınca özellikle halk ozanları derneklerinin etkinliklerine yapılan yardımlarına kısıtlama getirilmemeli, bu etkinliklere mutlaka parasal yardım yapılmalıdır.
9-Sinema ve müzik sanatını destekleme fonundan halk ozanlarının kaset, cd üretimlerine mutlaka destek olunmalıdır.
10-Her yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı halk ozanlarından en az 5 kişiyi yaşayan insan hazinesi olarak ilan etmelidir. Bunlara sadece plaket ve belge değil, maddi ödülde vermelidir.
11-Yaşayan insan hazinesi olarak tespit edilecek ozanların nasıl tespit edileceğine ilişkin kriterler ortaya konmalı, illere ve ilgili kuruluşlara da sorarak bu tespit yapılmalıdır.
12-Türkiye çapında olmak üzere, nerede bir kültürel etkinlik yapılıyorsa (festival, şenlik, şölen vb.) bu etkinliklerde mutlaka halk ozanlarının da yer alması konusunda iller, ilçeler ve belediyeler uyarılmalıdır.
13-Bakıma muhtaç ve çalışamayacak durumdaki halk ozanlarına her ay geçimlerini sağlayacak para verilmeli, bunun için ilgili fonlar çalıştırılmalıdır.
14-Halk ozanlarından, sosyal güvenlik kurumlarından birine üye olmayanların pirim, emeklilik vb. konularında kolaylaştırıcı önlemler alınmalıdır. Kısaca hiçbir maddi gücü olmayan halk ozanlarına emeklilik hakkı verilmelidir.
15-Orta dereceli okullarda halk ozanlarının sanatlarını icra etmeleri konusunda kolaylıklar sağlanmalıdır.
16-Orta dereceli okullarda, halk ozanları usta öğretici olarak müzik ve oyun çalışmalarında görevlendirilmeli, bu konuda tedbirler alınmalıdır.
17-Halk ozanlarının kendilerinin bakmaya mecbur olduğu eş ve çocuklarının devlet hastanelerinden ücretsiz olarak tedavileri sağlanmalıdır. Gerekli ilaçlar ücretsiz verilmelidir.
18-Evi olamayan halk ozanlarına TOKİ evelerinden alacakları daireler için öncelik verilmeli ve ödeme kolaylığı sağlanmalıdır.
19-TV ve radyolarda, özellikler TRT’de halk ozanları geleneği ile ilgili olarak programlar arttırılmalı, bu programlara katılan ozanlara tatmin edici ücretler verilmelidir.
20-Kaynak kişi olarak bir türkünün derlenmesinde yer alna halk ozanlarının da mutlaka telif ücreti alması gerektiği saptanmalıdır.
21-Halk ozanlarına belediye otobüslerinde, metrolarda vb. nakil araçlarında ; yaşlı, öğretmen ve öğrenci indirimine benzer indirimler sağlanmalıdır.
22-Her ilde belediyeler birer aşıklar\ozanlar kahvehanesi kurarak işletmelerini ozanlara ait kuruluşlara vermelidir.
23-Halk ozanlarının İLESAM ve MESAM gibi meslek kuruluşlarına üye olmalarındaki kısıtlamalar ortadan kaldırılmalıdır.
24-Yurt dışı tanıtımlarında halk ozanlarından da yararlanmalıdır.
Bu sorunların birer örneğinin Başbakanlığa, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na , MEB’e, Sağlık Bakanlığı’na, TOKİ’ye, TRT Genel Müdürlüğü’ne gönderilmesinin uygun olacağına inanarak, aşağıda imzaları bulunan bizler bu sorunların varlığını oy birliği ile tespit etmekteyiz.
Saygılarımızla