TARİHÇE
Hacı Bektaş Veli Kültür derneği, 1964 yılında Hacıbektaş Turizm derneği adıyla kurulmuştur.
İlk Kurucuları zamanın Belediye Başkanı Avukat Salih Sümer önderliğinde, Öğretmen Mustafa Demirci, Öğretmen Muharrem Çetin, Müzeci Ali Sümer ve arkadaşlarıdır.
1925 yılında çıkartılan “Tekkeler ve Zaviyeler Yasası” ile kapatılan Hacıbektaş Dergah’ı 1950 lili yıllara kadar bakımsız ve harap durumda kalmıştır.
İçerisinde bulunan tüm eşyalar, kitaplar, elyazmaları ve diğer materyaller bir heyet tarafından sayılarak Ankara Etnoğrafya Müzesinin depolarına götürülmüştür.
O zamanda yaşayan ve dergahtaki eşyaların sayımına ve taşınmasına tanıklık eden büyüklerimizin anlattıklarına göre Dergah restore edilip müze olarak açıldıktan sonra tekrar getirilen eşyaların, kitapların, el yazmalarının, gidenin yarısı kadar bile olmasdığı söylenmektedir. Bu söylentiler gerçeğin çok azını bile yansıtmış olsa Dergahın çok degerli eserleri devlet tarafından yeterince korunamamıştır.Ararnan pek çok eser İngiltere, Almanya gibi ülkelerin kütüphanelerinde, bazı özel koleksiyonlarda bulunmaktadır.
Korunamayan eşyalar, kitaplar,yazışmalar,secereler,fermanlar,icazetnameler,dergahlar arası ve devletle olan yazışmalar,tapu belgeleri,el yazması eserler,gerçek Velayetname!ler, Makalat’lar ve bilmediğimiz binlerce evrak, döküman geri gelmemiştir.
Hacıbektaş halkının büyük çoğunluğu buna inanmaktadır. Çünkü yukarıda anlatmış olduğumuz belgelerin hiç birisi şu anda müze içerisinde segilenmemektedir. Depolarda olup olmadığıda bilinmemektedir.İlgisizlik veya bilinçli olarak tarihimiz, belleğimiz yok edilmiştir. Bu eserler, belgeler bir yerlerde durmaktadır. Satılmıştır veya yağmalanmıştır. Derneğimiz, Alevi Bektaşi kurum ve kuruluşları, duyarlı kişiler,araştırmacılar, tarihimizi geri almak için büyük çaba göstermelidir.
Bu kısa değerlendirmeden sonra derneğimize dönecek olursak. 1964 Yılında Kurulmuş olan Hacıbektaş Turizm Derneği 1965 Yılından 1980 12 Eylül Faşist darbesi tarafından kapatılıncaya kadar aralıksız 15 yıl Dergahın Restore edlip Müze olarak açıldığı tarih olan 16 ağustos günlerinde Hacıbektaş Veliyi Anma Etkinliklerini düzenlemiştir. Zaten Hacıbektaş Turizm Derneğinin ana kuruluş amacıda Anma etkinliklerini düzenlemektir.
Derneğimiz bu on beş yıllık dönemde çok zor koşullarda başarıyla varlığını sürdürmüş, tüm baskı ve yıldırma politikalarına karşın Anma Etkinliklerini anlamına uygun olarak düzenlemiştir.
Hacıbektaş Turizm Derneğinin Başkanlıklarını Sırasıyla Dönemin Belediye Başkanı Salih Sümer, Mehmet Aygüneş yine dönemin Belediye Başkanı Dede Arslan, öğretmenlik ve belediye başkanlığı döneminde Nafiz Ünlüyurt, Halit Karabacak ve Nusret Köse Öğretmenlerimiz yapmışlardır.
12 Eylül Cuntası tüm dernekleri olduğu gibi derneğimizide kapatmıştır.Tüm mallarına ve arşivlerine el konulmuştur. Bu malları ve en önemlisi arşivleri geriye verilmemeiştir. Nerde olduğuda belli değildir. Derneğimizin tarihide belleğide geri verilmeyen arşiv belgeleriyle yok edilmiştir.
Derneğimiznin kapatılması sonucu Hacı Bektaş Veliyi anma etkinlikleri 1981 yılından 1983 kadar üç yıl devlet tarafından düzenlenmiştir.
Dernek 1993 Yılına kadar kapalı kaldıktan sonra. 1993 yılında, Mustafa Özcivan, Naci Danacı, Bayram Ayvazoğlu, Muharrem Salman, Meklahat Kaim, Belma Evirgen, Şener Sümer, Mensi Akyürek ve Köksal Kaya derneği yeniden Hacı Bektaş Derneği adı altında, kapatılan Turizm Derneğinin tüzügünü esas alarak O derneğinin devamı olarak yeniden kurmulşlardır.
Derneğimiz 1993 yılından 2004 yılına kadar belediye ile birlikte Hacı Bektaş Veliyi Anma etkinliklerini düzenlemiştir.
2004 yılından 2006 yılına kadar fazla bir etkinlikte bulunmayan dernegimiz 2006 yılında bir araya gelen Eski Dernek ve Belediye Başkanlarından Nafiz ÜNLÜYURT, Eski Belediye Başkanı Ali EĞER,Eski Belediye Başkanı Mustafa ÖZCİVAN, Eğitim Sen Başkanı Ali KAİM, Gazeteci Öğretmen Naci ÖZÇELİK, esnaf Naci DANACI , Aliye OKUR Derngimizi isim değişikliği yaparak Hacı Bektaş Veli Kültür Derneği adıyla yeniden yapılandırmıştır.
Yeniden yapılandırılmasından sonra çok uyumlu ve verimli çalışan dernek yönetimimiz 2006 yılından günümüze kadar üçü ulusal dördü uluslararası yedi önemli etkinlik düzenlemiştir. Etkinliklerimizi konu alan sekiz adet kitap, ziyaretçilere ücretsiz dağıtılan “Hacıbektaş Gezi ve Tanıtım Rehberi” bastırmıştır.
Etkinliklerimize ait tüm bilgiler sitemizin etkinlikler bölümünde mevcuttur.
Derneğimiz Hacıbektaş’ ta, Serçeşmemizde kurulu olmamnın sorumlululugu ile çalışmalarını genişleterek sürdürme kararlılığındadır.
Sitenize eski bir kitap sayesinde ulaştığımı söyleye bilirim. Yazdıklarım şahsa veya kuruma bir itam değildir. Fark etmiş olduğum bir durumu sizlerle paylaşmak bu durumu sizin düzelte bileceğinizi düşünüyorum umarım bu vakte kadar düzeltilmiştir. İstanbul Sahaflar fuarından aldığım bir kitap ancak yenilerde okuma fırsatım oldu. Hacı Bektaşı Veli bildiriler denemeler açıkoturum. Hacıbektaş Turizm DerneğiYayınları:1 Ocak 1977
Yeni Sanat Matbası 1977 basımlı kitapta, maalesef bazı yanlışlar bulunmaktadır.
Prof. Dr. Machiel Keil notları içeren bölümde,
Tekke tapınak olarak kullanılmış. Malumunuz tarikatlarda ve İslamda tapınak yoktur. Bunlar okuduğum bir kaç sayfada bulduğum yanlış bilgilerdir. Türkler’den Orta Asya Türklerinden Budist olarak bahsedilmesi. Orta Avrupa ve Moğolların inançları İslamiyet öncesi Şamanizm olarak bilinirken bu konuda netlik yoktur halen tartışma konusudur.
Elimde bulunan Orta Asya Türklerinin İslam üzerinde yapılan orijinal araştırmanın bir örneğinde Türklerin İslamiyeti kabulü bulunmaktadır.
Bu bilimsel araştırmalar doğrultusunda kitapta yer verilen bilgiler umarım zamanla düzeltilmiştir. Umarım verilen bilgiler çeviri hatasından kaynaklıdır.
Kitapta yer verilen bilgilerin zaman içerisinde düzeltilmiş olmasını umut ediyorum.